CFM: ‘Kafir harbi’ istilah batu api di kalangan rakyat Malaysia hari ini

PERSEKUTUAN KRISTIAN MALAYSIA

Masyarakat Kristian mengutuk keras terhadap penggunaan istilah batu api ‘kafir harbi’ (yang digunakan untuk merujuk kepada orang-orang kafir yang berperang dengan Islam), tetapi kini digunakan kepada semua rakyat Malaysia yang menentang enakmen hudud. Menyoal siasat, meragu, atau menolak penggubalan undang-undang atau dasar, seperti menubuhkan hudud – adalah hak perlembagaan asasi semua rakyat Malaysia. Hudud hanyalah sebahagian kecil daripada Syariah yang tidak sentiasa atau secara sejajar sepanjang sejarah Islam.
Justeru, bagaimanakah rakyat Malaysia boleh ditentukan sebagai musuh-musuh Islam?

Adalah amat dikesali bahawa mufti negeri, ulama Islam yang paling berwibawa di ulama Islam negeri dan juga seorang kakitangan awam, telah menggunakan istilah tanpa mempertimbangkan apa yang mungkin dirangsangkan dalam minda rakyat Malaysia.

Kami menghargai bahawa sesetengah umat Islam telah menyuara lantang terhadap ekstremisme di kalangan kita dan ini telah mengharukan kita yang hidup dalam Malaysia yang berbilang kaum, agama dan budaya. Kita patut meraikan kepelbagaian kita jika kita ingin kekal bersatu sebagai satu bangsa dan segala ketaksuban, perkauman dan pecah belah harus dikutuk.

Kami memerlukan Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional yang aktif dan pro-aktif untuk bekerja keras bagi mengekalkan keamanan negara kita. Kami rasa kecewa dengan sikap berdiam diri selama ini apabila masyarakat kita dilanda isu-isu yang memecahbelahkan kaum dan agama. Kami memerlukan kepimpinan mantap daripada Perdana Menteri dan kerajaan beliau untuk membendung segala retorik yang memecah-belahkan kita dalam musim sejarah negara kita ini.

Kami juga sedar bahawa pihak polis kini sedang menyiasat dan kami berharap perkara ini akan dikendalikan dengan lantas dan hasil siasatan dapat diumumkan secepat mungkin.

Semua rakyat Malaysia perlu bekerjasama untuk memastikan pemulihan bangsa kita, dan pada masa depan, anak-anak kita serta generasi selepas anak kita akan menilai bagaimana kita membina asas saling menghormati dan muhibah yang kukuh sesama kita.

Dengan kebangkitan keganasan global yang melanda kepada semua yang tidak ikrar taat setia kepadanya, ia adalah tanggungjawab semua rakyat Malaysia untuk bekerja bersama-sama dengan kerajaan kita untuk memastikan keselamatan dan kesejahteraan negara kita. Kita mesti menangani dengan segera terhadap unsur-unsur yang tidak bertanggungjawab, radikal dan memecah-belahkan, ia seolah-olah menikmati perlindungan istimewa sementara menyentap tumit kita sewenang-wenangnya.

Kami menyampaikan salam sejahtera kepada semua umat Islam pada bulan Ramadan yang mulia ini dan Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Yang benar,
Revd. Dr. Eu Hong Seng,
Pengerusi dan Jawatankuasa Eksekutif,
Persekutuan Kristian Malaysia.